Del disse historiske bildene Facebook

Våpenhvilen 11. november 1918

Den 11. november 1918.

Første verdenskrig var en global konflikt, med sentrum i Europa, som varte fra 28. juli 1914 til 11. november 1918. Mer enn 70 millioner soldater, blant dem rundt 60 millioner europeere, ble mobilisert i løpet av krigen. Den var en av historiens mest omfattende konflikter og førte til store endringer i mange av de involverte landene.

Hundre år siden første verdenskrig.

Mens dialogen og diskusjonene om våpenhvile pågikk, ble over en halv million soldater drept eller såret. Etter Bulgarias og Det osmanske rikes kapitulasjon, og med den akselererende oppløsningen av Østerrike-Ungarn utover i oktober, samt novemberrevolusjonen fra 3. november, så den tyske regjeringen ingen annen mulighet enn å akseptere ententens krav til våpenhvile. Keiser Vilhelm II nektet først å akseptere regjeringens beslutning, men den 9. november ble han overbevist av generalstaben at videre kamp var umulig og at han måtte abdisere. Dagen etter dro Vilhelm over grensen til Nederland og søkte politisk asyl, mens kampene på vestfronten sluttet den 11. november, klokken 11

En grusom krig.

Tap under første verdenskrig, inkludert både militære og sivile døde og sårede var over 41 millioner mennesker. Det var over 18 millioner døde og rundt 23 millioner sårede. Det gjør første verdenskrig til en av de dødeligste konfliktene i historien. Totalt antall døde omfatter rundt 11 millioner soldater og om lag 7 millioner sivile. Ententemaktene mistet rundt 6 millioner soldater mens sentralmaktene mistet om lag 4 millioner soldater. Minst 2 millioner døde av sykdommer, og rundt 6 millioner forsvant, antatt døde. Denne artikkelen viser tapstallene for de krigførende nasjonene basert på offisielle kilder. Rundt to tredjedeler av militære dødsfall i første verdenskrig var i kamp, i motsetning til foregående konflikter hvor flertallet av dødsfall kom fra sykdom. Allikevel krevde sykdom, blant de spanskesyken i 1918 og sykdom under krigsfangenskap, fremdeles om lag en tredjedel av totale militære dødsfall for alle krigførende nasjoner.

"Shooting of eight civilians by soldiers of the Austro-Hungarian Army on the Eastern Front, Kowel, Volhynia, Russia, April 20, 1916"

Foto: Soldater fra Østerrike-Ungarn henretter sivile den 20 april 1916.


La oss aldri glemme.

Første verdenskrig blir ofte stilt i skyggen av andre verdenskrig. Men la oss aldri glemme at denne krigen ikke bare var menn som lå i skyttergraven. Det var en krig med systematiske drap av sivile, henrettelse av krigsfanger, gassangrep, hungersnød og omfattende utbrudd av smittsomme sykdommer. Ettervirkningene av første verdenskrig førte til drastiske politiske, kulturelle og sosiale endringer på tvers av Europa, Asia, Afrika, og til og med i områder utenfor de direkte involverte. Fire imperier kollapset grunnet krigen, gamle stater ble avskaffet og nye opprettet, grenser ble trukket på ny, internasjonale organisasjoner ble etablert, og mange nye og gamle ideologier fikk fast oppslutning hos folk. Første verdenskrig ga også grobunn til konflikten som utløste andre verdenskrig.

"Geprobte Hinrichtung. Österreichisch-ungarnische Soldaten während eines Hinrichtungskursus in Belgrad. Winter 1915/16"

Foto: Soldater fra Østerrike henretter en Serbisk krigsfange med en garotte vinteren 1915/1916. Dette var et kvelningsredskap, gjerne bestående av en lenke, et tau eller en vaier som legges rundt halsen på offeret bakfra og strammes. Garotten er brukt som henrettelsesredskap, da normalt med en mekanisme som strammer snoren fremfor stramming for hånd.


Filming Victory
Filming Victory

Foto: Østeriske soldater som er tatt til fange ved Piave fronten.


German Crash
German Crash

Foto: Russiske soldater som beskuer restene av et fly tysk fly og deres døde piloter.


Battle of Hamel  - German POWs gathered near Corbie, 4th July 1918 (detail view)
Battle of Hamel - German POWs gathered near Corbie, 4th July 1918 (detail view)

Foto: Tyske krigsfanger som har overgitt seg til den fjerde australske infanteribrigade ved slaget ved Hamel.


Hundre år siden våpenhvilen

Etter nesten fire og et halvt år med kamper og flere titalls millioner drepte og skadde, var første verdenskrig over 11. november 1918. Store deler av Europa lå i ruiner og en hel generasjon unge menn var borte. Klokken fem om morgenen 11. november 1918 undertegnet de allierte maktene og Tyskland en våpenhvile. Undertegnelsen fant sted i en togvogn i den nordfranske byen Compiègne. Seks timer senere, 11 minutter over 11, opphørte kampene. Sentralmaktene, som besto av Tyskland og deres allierte, hadde i månedene før avtalen ble signert gått på en rekke store tap. Den tyske militære ledelsen skjønte at det ikke komme til holde særlig mye lenger og ønsket en våpenhvile. Krigen hadde da vart siden Østerrike-Ungarn erklærte krig mot Serbia 28. juli 1914.

Armistice Day 1918
Armistice Day 1918

Foto: Soldater fra New York feirer våpenhvilen i Corbie i Frankrike, 11. november 1918.


Armistice Day, Winnipeg
Armistice Day, Winnipeg

Foto: Feiringen av våpenhvilen, bilde er tatt i byen Winnipeg i Canada, 11. november 1918.


Flickr Suite Plugin ERROR! Flickr API Error: - "Photo "4738271564" not found (invalid ID)"

Foto: Feiringen av våpenhvilen, bilde er tatt i Minneapolis i USA, 11. november 1918.


B 4633 North Terrace, Armistice Day crowd
B 4633 North Terrace, Armistice Day crowd

Foto: Feiringen av våpenhvilen, bilde er tatt i Australia, 12. november 1918.


Armistice Day Celebrations, Town Hall, Octagon 1918
Armistice Day Celebrations, Town Hall, Octagon 1918

Foto: Feiringen av våpenhvilen, bilde er tatt iNew Zealand, 12. november 1918.


Se bilder fra andre verdenskrig på Facebook!

"Bilder fra Norge 1940-1945"

Se bilder fra andre verdenskrig på Facebook. Gruppen er for historisk interesserte og publiserer daglig bilder fra hele Norge under de dramatiske okkupasjonsårene. Klikk på linken nedenfor for å bli med i Facebook gruppen "Bilder fra Norge 1940-1945".

Link: Bilder fra Norge 1940-1945


 

Siste nytt fra Festningsverk.no

Nyheter

Vardås fort Nøtterøy

april 08, 2020

Tyskernes gigant kanon på Nøtterøy. På slutten av andre verdenskrig bygget tyskerne et gigantisk anlegg på Nøtterøy i Vestfold. Like i nærheten anla de en stor fangeleir med sovjetiske krigsfanger. Krigsfangene ble brukt som arbeidskraft under særdeles vanskelige forhold. De...